Ambities bij teamsporten

ambitieIk schrijf dit stukje voor diegenen die altijd het voortouw nemen, voorop gaan in de strijd, er vol op gaan ook al staan ze met 4-0 achter en altijd gedreven trainen en 100% geven. Het komt vaak voor dat je in de wedstrijd (en in het leven) tegenslagen te verwerken krijgt en mensen met een hoog ambitieniveau leggen zich daar niet bij neer. Ze hebben een doel voor ogen en daar moet alles voor wijken. En zij kunnen ook prima leven met het doel om de 1-4 te willen maken, of er 95 minuten alles voor te hebben gegeven.

Aangezien voetbal een teamsport is, betekent dat dus ook dat er mensen zijn die dit ambitieniveau niet hebben. In voetbalpsychologentaal: zij scoren een stuk lager (bijvoorbeeld op een vragenlijst) op ambitie. Zij hebben meer tijd nodig om te herstellen van tegenslag, kunnen zichzelf minder goed motiveren het meteen weer op te pakken en hebben over het algemeen ook eerder het gevoel dat het toch geen zin meer heeft als de tussenstand een goed resultaat in de weg staat.

En dat is vast geen verrassing voor je; in 1 team heb je spelers die allemaal verschillend – van hoog tot laag – scoren  op ambitie. Je zou misschien verwachten dat op topniveau de mensen allemaal hoog scoren op ambitie, maar niets is minder waar. Ook in het topvoetbal lopen er genoeg spelers rond, die vanuit zichzelf het minder belangrijk vinden om altijd te winnen of om zichzelf doorlopend te moeten verbeteren.

Om de spelers erbij te betrekken die het minder belangrijk vinden om bij tegenslagen zich op te richten,dien je dus andere strategieën toe te passen. Want ook de minder ambitieuzen onder ons hebben motivatie, maar halen die wel uit andere zaken. Bij hen werkt het bijvoorbeeld veel beter om te refereren aan het teambelang (we hebben elkaar/je nodig, wat ga jij doen om ons team te versterken?), verantwoordelijkheid (het team is zo sterk als zijn zwakste schakel), behulpzaamheid (samen kunnen we die snelle linksbuiten wel afstoppen) of erbij willen horen (we spelen met het sterkste team, dat zijn niet noodzakelijkerwijs ook de beste 11 spelers). En zo geven we wat meer diepgang aan clichés als “de een heeft een aai over de bol nodig en de ander ….”.

Geef een reactie