Depressie en voetbal

Deze maand werden we allen opgeschrikt door de zelfdoding van de doelman van Hannover, Robert Enke. Alleen zijn directe omgeving, zoals zijn vrouw en een aantal collega’s waren op de hoogte van zijn depressie. Zelfs aan de specialisten had hij moeite om alles over zijn klachten te vertellen. Hij had voor zichzelf namelijk vastgesteld dat hij dit niet met buitenstaanders kon delen, onder andere om te voorkomen dat hij van zijn voetstuk zou vallen en zijn geadopteerde kindje zou kwijt raken. Ondanks de sterke depressie die Enke ervoer, gaven teamgenoten aan dat hij de afgelopen tijd een gelijkmatige indruk maakte en bovenal prima keepte.

Om het betaald voetbal te kunnen bereiken, hebben topvoetballers naast een grote dosis talent een enorme drive om te slagen. Ze hebben al vele tegenslagen overwonnen om hun kunsten op het hoogste podium te kunnen laten zien. Ze zijn in de kracht van hun leven. Hierdoor zijn ze vaak sterk geneigd om ook zichzelf te willen overwinnen en negatieve gevoelens en gedachten sterk naar de achtergrond te duwen. De weg die de voetballerij zijn spelers nu aanwijst, is de weg van de ontkenning. Laat vooral aan niemand zien dat je minder in je vel zit, want in je omgeving wordt je er keihard op afgerekend. En als dit al niet werkelijk zo is, dan denkt de speler het in ieder geval, waardoor deze gaat investeren in het ontkennen van die negatieve gevoelens en gedachten die gepaard gaan met de depressie. Totdat het niet meer gaat. Met altijd vervelende, maar soms ook desastreuze gevolgen.

De feiten over depressie

Meer dan 20% van alle Nederlanders kennen in hun leven een periode van langer dan een half jaar waarin zij kampen met depressieve gevoelens. 1 miljoen mensen in Nederland gebruiken op dit moment antidepressiva. En de uitsmijter; topsporters hebben drie keer zoveel kans als niet-topsporters om depressieve klachten te gaan ontwikkelen.

We kunnen er natuurlijk voor kiezen om op de huidige voet verder te gaan. Topvoetbal alleen voor diegenen die om kunnen gaan met de structurele fysieke overbelasting in combinatie met een bovengemiddelde psychische stabiliteit. Aanhaken of afvallen. Met de coach als scherprechter. Voor diegenen die hiervoor willen kiezen; lees vooral niet verder.

Wanneer er sprake is van depressieve gevoelens, is het extra vermoeiend en ontwrichtend om anderen een beeld te geven van normaal functioneren. Een gapende kloof tussen uiterlijke prestaties en depressieve gevoelens. Met als hamvraag, investeer je in je binnenkant of investeer je in je buitenkant?

De aanpak

Het is aan organisaties om spelers te stimuleren meer in hun binnenkant te investeren. Leg ze naast het testen van hun lichamelijke fitheid, een bewezen test voor waarin de door hun ervaren fitheid op lichamelijk en psychisch gebied wordt gemeten. Wanneer de individuele speler onder het gemiddelde (van bijvoorbeeld zijn medespelers) komt, zet de organisatie een interventie – bijvoorbeeld coaching – in. Een groot deel van de betreffende sporters zal hier veel baat bij hebben. Wanneer er dan tevens een sfeer is waar ruimte is om eventueel ervaren moeilijkheden te delen met anderen (met name de coach), wordt de eerder genoemde kloof gedicht.

Dat het dichten van deze kloof ook voor de betreffende organisatie positieve gevolgen heeft in de brede zin van fittere spelers die meer motivatie hebben, beter in hun vel zitten en beter presteren en bovenal ook beter in staat zijn om de druk vanuit de omgeving (zoals de media) te hanteren, behoeft geen betoog.

Geef een reactie