Trauma’s in het voetbal en EMDR

rensenbrinkStel je voor! Je droomt al jaren van het ene voetbalmoment. Het moment dat je de beslissende goal maakt in de finale van het grootste voetbalevenement van de  planeet. Al zolang je weet van jezelf dat je talent hebt, ieder jaar met je jeugdteam kampioen wordt en beslissend bent  en ja, je houdt enorm van voetbal, droomde je er vaak over dat je met je land wereldkampioen voetbal wordt. En dat jij daar de beslissing gaat brengen. 

Na al die jaren kom je steeds dichter bij je droomdoel.  Je wordt landskampioen, hebt een beslissende inbreng, gaat mee naar een EK waar je zelfs meerder e wedstrijden uitblinkt. Hoewel je  ook te maken hebt met tegenslagen, is je ster rijzende. Iedere keer weet je die tegenslagen te overwinnen en op het WK speel je zo goed en gefocust, dat de droom, die je al sinds je achtste hebt, de beslissende scoren in de finale, steeds dichterbij komt. En vandaag sta je in die finale.  Je speelt goed en dan, ergens laat in de tweede helft komt je moment. Het moment waar je al jaren van droomt. Je gaat alleen op de keeper af . Dit is de beslissing. Je maakt de winnende……..niet.

Topsporters zijn gemiddeld beter dan anderen in staat om met druk en spanning om te kunnen gaan. Zeker de absolute top. Maar ook zij kennen negatieve gevoelens, die interfereren met hun lichamelijke functioneren. Zoals boosheid, angst, schuldgevoelens en verdriet. En in topsport zijn die emoties niet exclusief voor jezelf.  Maar ook dat van je familie. En de buurman in de straat. De supporters langs het trainingsveld. Gelukkig is er ook trots en blijdschap over de behaalde prestaties. De pijn echter, vooral als je erop terugkijkt blijft echter aanwezig….

Op de lange termijn veroorzaken niet verwerkte negatieve emoties, ongewenste bijeffecten, zoals psychosomatische klachten en lichamelijke klachten. Essentieel voor de voetballer is ook dat ze de eenheid tussen lichaam en geest ontregelen. Voetballers zijn dan niet meer lexithym. Dat houdt onder andere in dat spanning en stress op de belangrijke momenten lichamelijk disfunctioneren veroorzaken zoals een verkeerde lichaamshouding op het moment van schieten of verkramping bij een balaanname. EMDR is een veelgebruikte en zeer geprezen methode, om negatieve emotionele gevoelens, gerelateerd aan traumatische gebeurtenissen, te verminderen. EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. In gewoon Nederlands; door oogbewegingen minder gevoelig worden en opnieuw emotioneel verwerken.

In bovenstaande situatie, ga je in de rol van sportpsycholoog met de cliënt naar het meest vervelende moment (als zijnde een fragment tijdens de hele film, dat het meest pijnlijk aanvoelt) ,bijvoorbeeld het moment dat je ziet dat de keeper de bal stopt. Je brengt de negatieve gedachten en gevoelens die de cliënt bij dat ene moment heeft in kaart en onderzoekt welke gedachten hij bij die gebeurtenis wenst te hebben.

Via het inzetten van de oogbewegingen, werk je samen met de cliënt aan het verwerken van die negatieve gevoelens en gedachten, zodanig dat spanningen afnemen en er ruimte gemaakt wordt voor de positieve gedachten over zichzelf. Met behulp van de oogbewegingen worden deze vervolgens in het emotionele hersendeel geactiveerd.

Het resultaat van deze interventie is,  dat de cliënt wanneer hij terugkijkt op de gebeurtenis, dit doet met (geloofwaardige!) positieve gedachten en gevoelens over zichzelf en hij  nieuwe vergelijkbare situaties (bijvoorbeeld penalty’s nemen op belangrijke momenten) emotioneel aankan en daarin optimaal kan functioneren.

De effectiviteit van EMDR is evident en onomstreden. Bijna alle cliënten die EMDR volgen, herstellen binnen 3 sessies van 90 minuten, geheel van het trauma dat zij ooit meemaakten. Zij zijn daarna weer in staat om nieuwe uitdagingen aan te gaan en voelen zich bevrijd van de emotionele last die het trauma ooit met zich meebracht.  Zoals je je wel kunt voorstellen, hebben vele voetballers ieder seizoen dergelijke vergelijkbare ervaringen. Als EMDR Therapeut kan ik je hierbij binnen korte tijd, helpen deze gebeurtenis te verwerken, zodat je in het nieuwe seizoen weer bevrijd van deze last kunt presteren zoals je je wenst. Met een goed gevoel.

Voor meer informatie: Alexithymie, EMDR, sportpsycholoog, mentale training, sportpsycholoog Gelderland Overijssel

Geef een reactie