Voetbal: De druk van binnenuit en gevolgen overspannen verwachtingen

druk van binnenuitDe grote voetbalclubs hebben te maken met een verwachtingspatroon. Voorafgaand en tijdens het seizoen wordt deze wel eens bijgesteld. Je wint een paar wedstrijden (nu kunnen we ons plaatsen voor de playoffs!) of verliest er wat (we willen bij de 1e vier eindigen, maar toen we bovenaan stonden wilden we er blijven en nu we de hete adem van nr 5 en 6 voelen, dreigt ons seizoen te mislukken!).

Al deze eventueel bijgestelde verwachtingen hebben te maken met DOELEN STELLEN. Deze doelen dienen goed aan te sluiten bij de reële verwachtingen en zo min mogelijk worden bijgesteld als het beter blijkt te gaan dan de verwachtingen.  Waar dat enorm mis kan gaan op dit moment, is bij PSV en FC Twente. Zij staan op dit moment enorm onder druk. Echter niet uitsluitend ten gevolge  van de prestaties, maar ten gevolge van hun eigen doelstellingen. Bij PSV was er constant de zoektocht naar de bevestiging dat ze nu wel landskampioen zouden worden, terwijl ze geen moment met afstand bovenaan stonden. Hierdoor werd het seizoen uiteindelijk te lang voor ze en lopen ze nu helemaal leeg.

Bij FC Twente is wat anders aan de hand. Vooraf is bij de 1e vier goed genoeg, maar iedereen weet dat het interne verwachtingspatroon 1 of 2 is. En nu ze derde staan, blijkt die plek ineens niet goed genoeg. Met als extra dreiging dat je ook zo maar 6e kunt eindigen.

Daar moeten de beleidsbepalers eens  intern uitspreken dat de huidige derde plaats goed genoeg is. En zich weer richten op de kwaliteit van het spel. Want het is wel duidelijk dat het interne verwachtingspatroon, hoewel slim weggehouden van de pers, de spelers op dit moment opbreekt. Een voorspelling wil ik dan ook wel doen: zodra GertJan Verbeek het woord kampioenschap in de mond neemt in de maand april , is het helemaal afgelopen met AZ.

Geef een reactie