“The science of psychology must be used to promote mental and spiritual strength” (Sigmund Freud).

Ervaringen

“The science of psychology must be used to promote mental and spiritual strength” (Sigmund Freud).

Man (31 jaar, HBO)

Hallo Pascal, Ik weet niet of je mij nog kunt herinneren. Ik wil je via deze weg bedanken.
We zijn nu bijna 5 jaar verder en ik wil je laten weten dat ik mede dankzij jou nu een goede baan heb, jij vertelde mij om een risico te nemen. Dat heeft mij geleid tot waar ik nu ben. Wij hebben nu twee fantastische dochters en zojuist ons droomhuis gekocht. Daarbij moest ik aan jou denken. Jij hebt me op het juiste pad gezet en daar
ben ik je echt eeuwig dankbaar voor! Met vriendelijke en dankbare groet,

Man (HBO, 34)

Het is goed om het traject voor nu te sluiten. Ben erg druk op het werk en het gaat eigenlijk super. Krijg waarschijnlijk promotie en een jaar verlenging. Mijn eigenwaarde is erg gestegen door het werk en de waardering die ik er voor krijg. Ook daar heb je weer gelijk in gehad.  Zonder de goede gesprekken en handvatten die je me gegeven hebt, had ik niet uit het diepe dal kunnen kruipen.Ik dank je echt uit de grond van mijn hart!

Vrouw (WO)

No nonsense, concreet, helder, invoelend en stevig. Dat is Pascal voor mij in het kort. Op het moment dat ik gefrustreerd en teleurgesteld raakte in het niet kunnen verwezenlijken van mijn doelen op het werk ben ik op zoek gegaan naar een no nonsense ondersteuner. Op zoek naar aanknopingspunten in mijzelf om mijn verdere loopbaan vorm te geven. Ervaren onmacht in het hanteren van obstakels lieten me twijfelen aan de koers die ik tot dan toe had gevaren. Ik ging op zoek naar een directe, doelgerichte en niet zweverige aanpak. In de kennismaking en de uitgebreide diagnostiek schetste Pascal in korte tijd een helder beeld van mijn persoonlijkheid met oog voor mijn krachten én mijn kwetsbaarheden. In een veilige en open sfeer hield hij mij een spiegel voor. Dit in combinatie met concrete tips om anders te kunnen denken en doen. Met deze nieuwe blik kon ik kijken naar de situatie waarin ik was beland. Pascal liet zich niet opslokken door de door mij opgeworpen en ervaren beperkingen en hielp keer op keer het blikveld ruim te houden. Dit gaf lucht en gevoel van mogelijkheden. Pascal toonde een zeer oprechte interesse en grote betrokkenheid. Steunend en tegelijkertijd confronterend op gepaste momenten. Zo heeft Pascal me geholpen om de verbinding met mijn eigen wensen, gevoelens en kwetsbaarheid aan te gaan. Om binnen de ontstane ruimte mijn eigen keuzes te maken vanuit moed en kracht. Hiervoor ben ik Pascal zeer dankbaar!

Man, 26 jaar

Ik blijf vaak aan je denken en aan de hulp die ik van je heb gekregen.  Hiervoor wil ik je nogmaals heel erg bedanken. Op werk heb ik inmiddels een aanvullend takenpakket gekregen wegens goed presteren. Voor de rest gaat het met mij ook heel goed. Ik heb een ontzettend leuke vriendin die genoeg weet van de situatie waar ik uit kom en dit respectvol behandeld. Tijdens onze gesprekken hebben we het vaker dan niet gehad over hoe je in het leven kunt staan. De intrinsieke kracht komt bij mij weer helemaal tot uiting waardoor ik met zekerheid kan zeggen dat ik er grotendeels weer helemaal bovenop ben en ik oprecht weer geniet van de grote dingen die ik onderneem, maar zeker ook de kleine dingen. De zon op het gezicht. Het gevoel van 120 kg bankdrukken (jawel, we zijn weer op dat niveau). Het meest geniet ik weer van de genegenheid van andere mensen zonder dat ik ze wantrouw. Mede dankzij het boek dat je mij hebt aangeraden van Jan Storms en de gesprekken die we hebben gehad, ben ik meer gaan vertrouwen op mijn gevoel en heb ik ook sommige mensen op een goede manier op afstand gehouden. Dus zonder dat hier vijandigheden bijkwamen.

Waartoe jij mij hebt weten te motiveren: loslaten, liefhebben, vertrouwen op mijn gevoel en niet meer bang zijn om beslissingen te nemen. Mijn vertrouwen in jouw kunde en vermogen om anderen bij te staan is ontzettend groot.

Korfbalster (Msc, 27 jaar)

Pascal is als sportpsycholoog in staat om snel tot de kern van je persoonlijkheid, met bijbehorende valkuilen, door te dringen. Dit maken zijn sessies effectief, openhartig en leveren vrijwel direct energie op. Hij legt op een natuurlijke manier je gedachtepatronen bloot, waarmee je vervolgens zelf weer aan de slag kunt. Het heeft mij geholpen om sportieve situaties (een boze coach, een eigen ontevreden gevoel) beter te kunnen begrijpen, op te merken en ermee om te gaan.  Het is fijn om met Pascal in gesprek te zijn, zonder dat hij de confrontatie schuwt.

Tennister, HAVO (17)

“Het gaat op dit moment erg goed met me. Ik heb jouw mentale training als erg goed ervaren ik heb er erg veel van geleerd en gebruik het nog steeds in mijn spel. Ik ben door de mentale training zekerder geworden op de baan en minder snel afgeleid. Ook de doelen die ik voor mezelf stel zijn erg veranderd waardoor ik tot betere prestaties ben gekomen.”

HBO-student/vrouw, 21 jaar

De gesprekken die ik met u gevoerd heb, hebben mij vooral geholpen op het gebied van relaties aangaan/onderhouden. Daarnaast hebben de gesprekken mij geholpen om teleurstellingen voor te zijn en/of gemakkelijker te verwerken. Bij de aanmelding heb ik destijds nadrukkelijk gevraagd om een vrouwelijke psycholoog / hulpverlener. Omdat er op korte termijn gehandeld moest worden, kon dit niet gerealiseerd worden. Om die reden ben ik van mening dat u in staat bent vanuit vrouwelijk perspectief te kijken wat betreft de ongezonde relatie die ik destijds had. Middels de gesprekken ben ik sterker in mijn schoenen gaan staan op het gebied van relaties, assertiviteit en het positieve zien in situaties. Daarnaast heeft u mij, middels uw vraagstelling en middelen, kritisch naar mijzelf laten kijken.

Vrouw (32 jaar, coördinator)

Na twee dagen gewerkt te hebben kreeg ik die week op een woensdag voor de tweede keer een aanval van hyperventilatie. Toen dacht ik die nacht, morgenvroeg voordat ik naar men werk ga, ga ik eerst langs de huisarts even uitsluiten dat er echt niets met men hart/longen aan de hand is. Dit was de dag dat ik volledig zou instorten en niks meer hetzelfde zou zijn. Mijn huisarts was de week erna met vakantie en door het advies van mijn beste vriendin en een “aangetrouwde” nicht van de familie, besloot ik via Google opzoek te gaan naar een psycholoog. De eerste beste die in de lijst naar voren kwam heb ik gebeld en achteraf bleek dat ik meteen de juiste te pakken had! Pascal,  ik ben je nog steeds eeuwig dankbaar!!!

Via EMDR, heel veel gesprekstherapie en de juiste adviezen, kroop ik heel langzaam, en dan bedoel ik heeeeeeeel langzaam uit een diep donker zwart gat. Heel langzaam begon ik weer een beetje grip op mijn gedachten en dus mijn leven te krijgen. Langzaam aan werd IK weer de baas. We zijn in middels dik anderhalf jaar verder en ik durf nu te zeggen dat ik volledig ben hersteld! Ik ben stapelgek met mijn kinderen en ik vind het heerlijk om met ze thuis te zijn ( of weg te zijn ;-)). Ze hebben er weinig van meegekregen en zeker niets aan overgehouden! En ik, ben ik weer mijn oude ik? Nee, en dit zal ik ook nooit meer worden. In positieve zin. Tranen die stromen, na het doen van mijn verhaal, zijn tranen van trots; trots op wat ik uiteindelijk zelf heb bereikt, maar niet zonder de steun en begrip van mijn super lieve, meest geweldige en geduldige partner!!! Mijn geweldige ouders, geweldige schoonouders schoonzus en zwager, men beste vriendin, mijn psycholoog en uiteraard een ieder die me hierin heeft willen en kunnen helpen.

Man 26 jaar (WO)

Ik weet uiteraard niet wat de toekomst brengt, maar tot nu toe zit ik in een stijgende lijn. Door de knoop door te hakken en te kiezen voor een ander carrièrepad dat beter correspondeert met mijn waarden ervaar ik veel meer geluk, voldoening en energie. De dagelijkse beoefening van mindfulness/meditatie heeft er daarbij ook voor gezorgd dat ik steeds meer vanuit mijn gevoel/intuïtie leef en de keuzes maak die daarbij passen. De dagen dat ik hoofdpijn heb en angst ervaar zijn ook sterk teruggedrongen. De angst is een onderdeel van me, maar ik heb de indruk dat ik er nu een ander perspectief op heb en in staat ben het een positieve wending te geven. Door contact te maken met mijn gevoel en hier aandacht aan te besteden merk ik dat de klachten een stuk minder zijn en op steeds meer dagen zelfs volledig weg zijn. Wellicht dat we elkaar in de (nabije) toekomst nog in deze setting spreken maar ik wilde je via deze weg enorm bedanken voor de prettige gesprekken en, in mijn optiek, vaak geniale tips en inzichten. Je bent een zeer prettige gesprekspartner en jouw houding en filosofie als psycholoog heeft mij gemotiveerd ook een soortgelijke richting op te gaan. Ik heb je nooit als therapeut ervaren maar juist als een coach/mentor en dat vond ik erg prettig. Misschien wel het beste compliment: jouw adviezen en inzichten hebben mijn leven veranderd. Bedankt!

Vrouw, 27 jaar

Het ritme van je hart bepaald het ritme van je leven.
Verbinden met je hart was het thema van onze sessies, accepteer alle gevoelens, ook die rondom depressies. Pascal ging dwars door mijn gedachtes heen, recht naar mijn hart. Ik wou oplossingen, antwoorden en snél een nieuwe start. Maar eerst kwamen er tranen, vele vragen, stiltes en een diepe zucht. De emmer moest leeg, daarna kreeg ik weer lucht. Pascal leidde mij hier doorheen met geduld en empathie. Ik werd mij bewuster van mijn eigen normen en waarden, dat gaf mij weer levensenergie. Wat leverde het mij op? Je kan beter vragen wat niet. Geen oppervlakkig leven meer, maar een leven vol emoties waarvan ik geniet. Met veel respect kijk ik terug op onze gesprekken, dank aan Pascal dat hij mij mijzelf heeft laten herontdekken.

Man, 32, ondernemer, HBO-er, getrouwd

Met veel plezier kijk ik terug op de samenwerking met Pascal de Wijngaert. Ik zeg bewust plezier en samenwerking omdat ik de “behandelingen” niet als behandeling heb ervaren. Er heerst een behoorlijk stigma op het thema “psycholoog” terwijl het de normaalste zaak van de wereld is. Pascal geeft je het gevoel dat je bij een vertrouwenspersoon zit. Al bij de eerste ontmoeting voelde ik mij direct op mijn gemak en is een begin gemaakt aan het oplossen van een probleem dat mij jaren in de weg stond, namelijk het omgaan met dominante mensen en voor mijzelf opkomen. Met heldere communicatie en onderbouwing kwam ik snel tot inzicht in het waarom en met eenvoudige tools had ik snel handvatten om aan mijn “probleem” te werken. Al na 1 bijeenkomst boekte ik resultaat en het probleem waar ik jarenlang tegen aan liep is na 10 bijeenkomsten volledig opgelost. Wat mij ook opviel is dat we veel gelachen hebben; iets wat je vooraf niet verwacht.

Voetballer, Nederlandse eredivisie (22)

“Ik was uitermate tevreden over de mentale training. Ik heb het nu enorm naar mijn zin en zit mentaal ook goed in m’n vel, mede door jouw hulp, ontzettend bedankt nog. Ik weet zeker, mocht ik ooit weer wat krijgen en behoefte heb aan een sportpsycholoog, ik me dan bij jou zal melden.”

Vrouw, 60 jaar, HBO

Alles bij elkaar geef ik mijn leven een 8. Wel blijf ik het een prettig idee vinden dat als het nodig mocht zijn, ik een beroep op jou kan doen. Wat mijn leven betreft is het na de gesprekken van een 5 naar een 7 gegaan. In mijn werk ervaar ik meer zelfvertrouwen en rust. Je hebt mij de bevestiging gegeven dat ik het goed deed en dat ik nee moest leren zeggen en dat ook mocht. Hoofdzaken en bijzaken weet jij goed te scheiden. De rode draad hield je goed vast. To the point. Het traject niet langer laten duren dan nodig. Mooiste ‘kadootje’ dat je me gaf was het begrip en het inlevingsvermogen en het benoemen van mijn jarenlange ‘strijd tegen de angst’. Daarin was je de eerste en ben je tot nu toe de laatste. Dat geeft mij nog dagelijks rust en kracht. Oog hebben voor het niet (direct) waarneembare. Mooie en waardevolle gevoeligheid, die je als ‘rolmodel’ ook zelf laat zien.

Vrouw (65 jaar)

Met mij gaat het, op lichamelijke klachten na, goed. Ik geniet van man, kinders en kleinkinders en het leven in het bos. De gesprekken met jou heb ik als prettig ervaren. Er was een klik en die is volgens mij nodig, anders kun je moeilijk je hele ziel en zaligheid op tafel leggen. Je stelde me op mijn gemak, haalde af en toe voorbeelden uit je eigen leven aan om dingen toe te lichten. De verkramping van mijn spieren, die ik al jaren had, was op een gegeven ogenblik weg en is ook niet teruggekomen. Door de gesprekken kijk ik anders tegen bepaalde zaken aan, waardoor ik meer mezelf kan zijn. Dat geeft rust. Je hebt me geleerd dat het denken van ik moet dit, ik moet dat negatief is en hoe je dat ook naar iets positiefs kunt ombuigen.

DutchEnglishGerman